Pa de civada / Oatmeal bread

Sembla que el meu cap està fet a l’inrevés, quan més feina tinc és quan rendeixo i aprofito més el temps… de fet, no tenia pensat cuinar res fins al cap de setmana (tret de les cosetes típiques dels àpats de cada dia) perquè habia d’estar ben concentrada. Ja veieu que sóc aquí, i es que la cuina definitivament és la via perfecte per desconectar una mica i agafar les coses una mica més tard, potser (i amb sort) amb una altre visió. Conclusió? Per a tenir a una Cristina més productiva, tanca-la a la cuina una estona jajaja.

Ahir al matí de camí a Barcelona, el meu company de lectura al tren va ser una de les últimes adquisicions de Nadal; a l’entrada anterior ja us vaig nomenar a The Primrose Bakery Book, i avui el torn a sigut d’Scandilicious, un llibre que recull una sèrie de receptes del menjar típic de la cuina escandinava amb un toc modern i actual per a representar millor l’estil de vida que portem avui en dia. A mesura que anava avançant pàgines no deixava d’apuntar a la meva llibreta mental totes les coses que volia preparar, en especial una galetes de safrà i xocolata que m’han semblat molt originals però avui no és el que vinc a presentar-vos (perquè com ja us vaig comentar, em de complir el propòsit de només cuinar dolços un cop per setmana), sinó una recepta de pa; una barra de pa on la civada és la protagonista, ja que el converteix en un mos de lo més satisfactori pel que fa a la seva textura i gens sec, el que fa que no sigui necessari untar-hi mantega o posar-hi oli a l’hora de preparar una torrada o un sandvitx.

Desprès de l’experiència de treballar la massa del tortell de reis, m’havia quedat amb ganes de practicar una mica més, i al ser una preparació on el més important són els temps de llevat va ser ideal per a una tarda de treball/cuina. S’ha de tenir en compte, que llevar una massa a l’hivern i en un lloc que no està condicionat per a aquest “tipus” de cuina, és una mica més lent i per a que mentir, una mica frustrant. No perquè trigui més del compte sinó pel neguit de pensar que ja t’has equivocat i que la massa no pujarà… paciència, que el llevat si ha de sentir còmode i així poder reaccionar (així és com ho entenc jo :P). Realitzar aquesta recepta m’ha encantat, l’aroma del pa recent fet i la pròpia olor que desprèn el forn un cop acabat de fer era deliciosa. Aquí us deixo la recepta per si també necessiteu alguna cosa a fer i així alliberar tensions acumulades durant el dia, jo l’he adaptat una mica.

Recepta

Passos a seguir:

  1. Esmicolem el llevat fresc en un vas i li posem la llet, mesclem fins que quedi integrat i reservem.
  2. Escalfem 250ml d’aigua en una paella fins que bulli, afegim la mantega i la mel i remenem fins que s’hagin fos. Avoquem sobre el bol amb civada i remenem. Reservem.
  3. Tamisem ambdues farines i la sal al bol del robot i les mesclem, afegim la mescla de llevat i mesclem a velocitat 1 fins que s’hagi repartit. Tindrem a mà un got d’iagua temperada. Fem un forat al mig i incorporem la mescla de cibada i comencem barrejar a velocitat 1 a mesura que anem afegint cullerades d’aigua  fins que ja no sigui necessari (un cop la massa ja s’hagi homogeneïtzat i casi format una bola, jo n’he necessitat unes 7).
  4. Treballem 5 minuts a mà en una superfície enfarinada i tornem a posar dins el bol. Tapem amb un drap humit i deixem dins el forn a 25ºC entre 45 i una hora ( jo l’he tingut 1 hora i mitja).
  5. Preparem una base de treball enfarinada i posem la massa a sobre, la treballem 1-2 minuts, fins que al enfonsar el teu polze la massa recupera la forma.
  6. Engreixem un motlle de pa de 900gr (2litres) i folrem amb paper d’enfornar.
  7. Posem dins la massa i li donem la forma del motlle. Tornem a tapar amb el drap i deixem 30-40 minuts fins que la massa torni a doblar el seu tamany.
  8. Preescalfem el forn a 220ºC. Pintem la barra de pa amb ou batut (si tenim flocs de civada se li poden posar). Posem la barra a la safata del mig del forn i enfornem 15 minuts, baixem la temperatura a 190ºC i deixem 25-30 minuts més. Per a saber si és cuit, proba de picar la superfície i comprovar que sona a “buit” o sentir que la barra és més lleugera que quan l’has posada al forn.
  9. Deixem 10 minuts i enretira del motlle, deixant-la refredar a una reixeta.

Recipe in English

Last morning in my train trip going through Barcelona, I began a companionship with my new book Scandilicious, where we can find modern style recipes typical of Scandinavian cooking. There are a lot of interesting recipes like a saffron and chocolate cookies, but today I decided to cook a Oatmeal bread.

“Oatmeal bread has a really satisfying chewiness and is so moist you can (almost) eat it without the mandatory pat of butter when it comes hot out the oven.”

So, here you can find my version of a great original recipe from Signe Johansen cookbook.

Steps to follow:

  1. Mix in a little bowl the fresh yeast and milk, reserve.
  2. Heat 250ml water in a small pan until simmering, then add the butter and honey and stir until melted. Stir porridge oats, remove from the heat and set aside.
  3. Sift both flours and salt into bowl of food processor and mix. Add yeast mixture and mix mix again until are evenly distributed. Have 125ml of lukewarm water to hand. Make a hollow in the flour, add the oat mixture and half the water and stir together, speed 1. Adding as much of the remaining lukewarm water as you need to form a slightly sticky.
  4. Worked dough 5 minutes in a floured surface with hands and transfer in the moxing bowl again, cover with dump cloth and leave to rise in the oven (25ºC) for 45 minutes to an hour until it has doubled in size.
  5. Knead gently on a floured surface for 1-2 minutes then shape the loaf and put it in the loaf tin (previously grease and covered with baking paper ). Cover it again and leave for a further 30-40 minutes until the loaf has doubled in size.
  6. Preheat the oven 220ºC. Brush the top of the loaf with beaten egg. Place the loaf on the upper middle the heat of the oven and bake for 15 minutes at 220ºC before turning the heat down to 190ºC and baking for a further 25-30 minutes. Tap the base of the loaf to hear whether it’s hollow, wich indicates that it’s cooked through, it should also feel lighter than when it first went in the oven.
  7. Leave in the tin for 10 minutes then turn out to cool on a wire rack.

Quant a flavorstoheaven

Flavors to Heaven neix amb la inquietud d'una jove per aprendre els secrets que amaga la cuina, una enamorada dels dolços i de fer feliç a les persones que estima cuinant i preparant menjars deliciosos.
Aquesta entrada s'ha publicat en Berenar, Esmorzar i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Pa de civada / Oatmeal bread

  1. A mi cuinar també em relaxa i com que no tinc robot de cuina i ho faig a mà, encara m’allibera més la tensió!
    T’ha quedat un pa genia. Ja has fet l’exàmen?

    Petons.

    • flavorstoheaven ha dit:

      jajaja i tan, jo tot i tenir robot sempre acabo el proces a mà, és mes divertit!
      ai, gràcies per preguntar 🙂 el tinc demà, així que aquesta tarda la tinc per fer l’última repasada!
      un peto maca

  2. Asuncion ha dit:

    ideal per fer les torradetes del mati amb mantega i melmelada (o el que vulguis). I per nosaltres continua desconnectant a la cuina. Que tinguis un molt bon dia, un peto.

Deixa un comentari